INOVASYON – YENİLİK

This post has already been read 2753 times!

YENİLİK OLGUSU NASIL TANIMLANABİLİR?

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

İnsanoğlunun yaşama adım attığı ilkçağlardan günümüze kadara yaşamı, ortamı sürekli geliştirme çabasında olmuştur. Bulunulan ortamı daha yaşanabilir kılmak adına sürekli gelişim, iyileştirme yapılmasına yenilik denilebilir mi? yenilik nedir? Sürekli yenilik yapılmasına neden gereksinim duyarız? Yenilik sürecinin fazları neler olabilir?  Yenilik; mevcut ürünün daha kısa sure de , bir önceki üretim sürecine göre daha az fazlardan oluşması, daha az maliyet ile üretilmesi ve kullanılabilirliğinin daha kolay olmasını sağlayacak tüm iyileştirmelere, geliştirmelere öğrenilen deneyime yenilik demek mümkündür, bir öncekine göre farklılık elde edilmesi yenilik demektir. Yenilik sürecinin içerisinde yeni bir olgu, kavram, model, sistem keşfi, icadı olduğu gibi iyileştirme de bulunmaktadır. Her yenilik süreci birey, toplum hayatını kolaylaştırıcı olmasını sağlar.

Yenilik süreci küçük fazlar, adımlar şeklinde olabildiği gibi radikal de olabilir. Yenilik olgusu temelinde dönüştürmeyi barındırır. Bir halden diğer hale bir fazdan bir diğer faza dönüştürmek. Örnek yedi aşamalı üretim sürecini beş fazlı şekle dönüştürmek gibi. Kutu halinde olan saklama kaplarını katlanabilir şekle dönüştürmek gibi. Yenilikçilik sadece üretim ile mi anılır? Elbette ki hayır, ürün, süreç, organizasyon boyutlarında yenilikten söz etmek mümkündür.

Firmalar neden yenilik sürecini başlatmak ve devam ettirmek zorundadır? Müşterilerine daha hızlı ürün-hizmet-fikir- deneyimlerini servis edebilmek için firmaların yenilik süreci yolculuklarını gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Bu bağlamda yenilik sürecini müşteri talepleri tetiklediği gibi, müşteri de istek uyandıracak yeni ürün , hizmet tasarımı ile de yenilik çalışmaları başlayabilir. Yenilik sürecini müşteri talebi odaklı olması ile birlikte etkin maliyet yönetimi, rakiplerden önce pazarda olacak şekilde yenilik yapılması, tasarımdan pazara olan süre time to market sürecini kısaltacak eş zamanlı mühendislik çalışmalarına odaklanılması da yenilik sürecinin gerekçeleri olabilir. Sonuçta daha verimli, daha etkin, daha optimum ve de farklı olabilmek adına yenilik süreci yolculuğuna çıkmak gerekli.

Bu arada inovasyon karşılığı olarak yenilikçilik kullanılması tercih edilmektedir. Kolay bir ifade için yenilik ifadesini kullandık.

Gelecek durak ya Yenilik – çilik sürecinin detaylarına dalmaya ne dersiniz?

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

Share

You may also like...