BİLGİ GÜÇTÜR : KNOWLEDGE IS POWER
This post has already been read 2359 times!
BİLGİNİN GÜCÜ POWER OF KNOWLEDGE
Merhaba www.ayseleevran.com ve www.etsgelisim.com paylaşım dostları
Yıllar önce iş dünyasının yoğunluğundan dolayı tamamlayamadığım doktora tezimin konusu Bilgi Yönetimi – Knowledge Management idi. Bu kapsamda oldukça iyi okuma ve bilgiyi üreten, bilgi ile dönüşen organizasyonlar, topluluklarda zamanım elverdiğince incelemeler ve araştırmalar yapmıştım, konuya o kadar derinlemesine daldım ki konuyu bir türlü teze dönüştüremedim. Evet konuyu teze dönüştüremedik fakat zaman zaman bu konuda şirketlerde bilgi oluşumu ve bilgini vizyona dönüşümü süreci ile ilgili alt ve üst yapı çalışmalarını gerçekleştiriyoruz.
Yakın zamanda bir şirkette başlattığımız sürdürülebilirlik konusunda bilgi oluşumu ve kurumsal hafıza oluşturma çalışması gündeme bilgi yönetimini getirdi ve tam da bu çalışmaların yapıldığı ilk toplantıya bilgi neden güçtür ve bilginin gücü- power of knowledge kavramı kimin tarafından ilk defa kimin tarafından ifade edilmiştir, ilk atıfı kim yapmıştır soruları ile giriş yapıldı.
“Bilgi güçtür” kavramının İmam Ali tarafından Nehc’ül Belaga kitabında onuncu yüzyılda ifade ettiği görülmektedir. Hz. Ali “Bilgi güçtür ve kendisi itaati yönetir-sağlar. Yaşamı boyunca bilgi sahibi olan bir insan, insanların kendisine itaat etmesini, kendisinin takip edilmesini, ölümünden sonra bilgi sahibi olan kişinin onurla anılmasını sağlar. Bilginin bir yönetici- kural koyucu ve servetin kendisi olduğun hatırlayın diye vurgu yapar Nehc’ül Belaga kitabında. Hz. Ali’den sonra 1597 lerde Sir Francis Bacon tarafından “bilgi güçtür” kavramına detaylı olarak atıf yapılmıştır.
Bilginin gücüne dair vurgular Foucalt tarafından da yapılmıştır. Foucalt’a göre güç bilgiyi temel almaktadır, güç bilginin kullanılması ile elde edilir, gücün yeniden üretilmesi yine bilgi ile gerçekleşmektedir.
Bilgi güçtür, bilginin güç ile ilişkilendirilmesinin yüz yıllar öncesine dayandığını gördüğümüzde bu kavramın ne kadar kritik olduğunu idrak ediyoruz. Bilgi nasıl oluşur? Bilgi ile birlikte anılan ve bilgi ile karıştırılan veri, enformasyon (haber) dan bilgiye, bilgiden karar verme sürecine, vizyon ve kurumsal hafıza oluşumuna doğru olan akış nasıl gerçekleşir? Sorularını gelecek durakta cevaplandırmaya ne dersiniz?
Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın
Aysel Evran
ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com
BİR FULARLIK FARK!®
İle
MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®